De basisuitrusting voor de Nationale Snorkeldiploma’s 1, 2 en 3 bestaat uit een duikbril, snorkel en vinnen (ook wel flippers genoemd).

Duikbril

De duikbril moet goed op het gezicht passen, zodat er geen water inloopt tijdens het snorkelen. De duikbril heeft:

  • een zachte afsluitrand op het gezicht (een siliconenmaskerrand en neusstuk);
  • voldoende ruimte voor de neus;
  • duikbrillen kunnen ook een keurmerk hebben. In Europa is dat het CE250-keurmerk. Het is aan te raden om een bril te kopen met dit keurmerk, maar is geen verplichting.
  • het is niet toegestaan gebruik te maken van een zogenaamd ‘snorkelmasker’.

Snorkel

  • een snorkel past goed in de mond en voelt prettig aan;
  • de lengte en breedte van de snorkel passen bij de persoon die hem gebruikt;
  • het is een persoonlijke keuze of de snorkel wel/niet een buigzame slang, een waterloosventiel en/of spatwaterkapje heeft.
  • snorkels met een balletje in de pijp zijn niet toegestaan.

Vinnen (“flippers”)

Er zijn twee soorten vinnen: met een vast schoentje en met een open hiel (met riempje) waarbij het mogelijk is om een neopreen (surf) schoentje te gebruiken. Het is belangrijk dat de vinnen goed passen. Wanneer vinnen te krap zitten kun je kramp krijgen. Wanneer vinnen juist te los zitten kun je er onvoldoende kracht mee uitoefenen. Het voetgedeelte van de vin moet de voet stevig omsluiten, maar niet knellen.

Exameneis Snorkelen 1

  1. Omgaan met de basisuitrusting. Op de kant de basisuitrusting aantrekken, gevolgd door een buddy controleren en  het ‘kleine ok-teken’ geven aan de buddy als de uitrusting goed zit (of het ‘niet ok-teken’ als de uitrusting niet goed zit)
  2. Te water gaan en conditiezwemmen. Te water gaan met een schredesprong, gevolgd door 50 meter snorkelen, waarbij minimaal 2 drijvende voorwerpen per 25 meter worden ontweken, gevolgd door het ‘grote ok-teken’ geven naar de examinator/beoordelaar
  3. Draaien. 25 meter snorkelen, waarbinnen 2 keer een draai om de lengteas maken; 1 keer een hele draai linksom en 1 keer een hele draai rechtsom
  4. Kicken en drijven. 1 minuut kicken, gevolgd door het geven van het ‘naar beneden-teken’ aan een buddy, gevolgd door de kandidaat gaat geheel onder water en komt boven, gevolgd door 1 minuut drijven op de buik
  5. Onder water oriëntatie. 50 meter snorkelen en daarbij iedere 25 meter een hoekduik maken en opstijgen met een hele draai om de lengteas.
  6. Dolfijnslag. 10 meter dolfijnslag aan de oppervlakte, direct gevolgd door 10 meter dolfijnslag onder water.
  7. Survival – red jezelf. 25 meter snorkelen met 1 vin, gevolgd door zelfstandig uit het water op de kant klimmen.
  8. FUN opdrachtLaat de kandidaat de leukste snorkelopdracht uitvoeren die je kunt bedenken. Deze mag zowel individueel, met tweetallen als in een groep worden uitgevoerd. De richtlijn voor de duur van de opdracht is 2-3 minuten

Exameneis Snorkelen 2

  1. Omgaan met de basisuitrusting. Te water gaan met de basisuitrusting in de hand, gevolgd door aantrekken van de basisuitrusting in het water aan de oppervlakte.
  2. Te water gaan en conditiezwemmen. Te water gaan met een rol voorover, gevolgd door 75 meter snorkelen, waarbij per 25 meter minimaal 2 drijvende voorwerpen worden ontweken, afgerond met het ‘einde-teken’ geven naar de examinator/beoordelaar.
  3. Draaien. 50 meter snorkelen, waarbinnen 1 keer een hele draai voorover om de breedte-as en 2 keer een hele draai om de lengte-as (1 keer linksom en 1 keer rechtsom)
  4. Kicken en drijven. 1 minuut kicken met verplaatsen in meerdere richtingen, gevolgd door 1 minuut drijven op de buik in hurkhouding, gevolgd door geheel onder water gaan en weer bovenkomen.
  5. Onder water oriëntatie. 50 meter snorkelen, waarbinnen 2 keer een hoekduik maken, waarbij
    opstijgen met een hele draai om de lengteas en bovenkomen tussen verschillende drijvende voorwerpen.
  6. Dolfijnslag. 15 meter dolfijnslag aan de oppervlakte, gevolgd door 15 meter dolfijnslag onder water
  7. Survival – red jezelf. 50 meter snorkelen, gevolgd door afdoen van duikbril en snorkel, gevolgd door 25 meter zonder duikbril en snorkel overbruggen, afgerond met zelfstandig uit het water op de kant klimmen.
  8. FUN opdracht. Laat de kandidaat de leukste snorkelopdracht uitvoeren die je kunt bedenken. Deze mag zowel individueel, met tweetallen als in een groep worden uitgevoerd. De richtlijn voor de duur van de opdracht is 2-3 minuten.
  9. Survival – help je buddy. Verplaats een buddy over 25 meter door middel van de duwgreep.

Exameneis Snorkelen 3

  1. Omgaan met de basisuitrusting. Te water gaan met de basisuitrusting in de hand, gevolgd door het aantrekken van de basisuitrusting in het water, waarbij de duikbril onder water wordt opgezet en leeggeblazen, gevolgd door bovenkomen, snorkel in de mond doen en leegblazen.
  2. Te water gaan en conditiezwemmen. Achterwaarts te water gaan, gevolgd door leegblazen van de snorkel bij bovenkomen, direct gevolgd door 100 meter snorkelen, waarbij per 25 meter minimaal 2 drijvende voorwerpen worden ontweken.
  3. Draaien. 50 meter rugcrawlbenen, waarbinnen 1 keer een hele draai achterover om de breedte-as, direct gevolgd door 1 keer een hele draai voorover om de breedte-as en 2 keer een hele draai om de lengte-as aan de oppervlakte (1 keer linksom en 1 keer rechtsom).
  4. Drijven. 1 minuut drijven op de buik, direct gevolgd door een hoekduik maken, een voorwerp van de bodem ophalen en boven water aan de examinator/beoordelaar laten zien.
  5. Onder water oriëntatie. Onder water een parcours afleggen van 15 meter, gevolgd door opstijgen, afgerond met bovenkomen en het ‘grote ok-teken’ geven aan de examinator/beoordelaar.
  6. Dolfijnslag. 20 meter dolfijnslag onder water, gevolgd door 25 meter dolfijnslag aan de oppervlakte.
  7. Survival – red jezelf. 25 meter snorkelen, waarbinnen. 1 keer de handeling uitvoeren om bij jezelf kramp te verwijderen, gevolgd door naar een vlot/boot snorkelen, gevolgd door zelfstandig uit het water op het vlot/in de boot klimmen.
  8. FUN opdracht. Laat de kandidaat de leukste snorkelopdracht uitvoeren die je kunt bedenken. Deze mag zowel individueel, met tweetallen als in een groep worden uitgevoerd.
    De richtlijn voor de duur van de opdracht is 2-3 minuten
  9. Survival – help je buddy. Snorkel naar een buddy toe, voer de handeling om te helpen met kramp verwijderen uit, gevolgd door 25 meter buddy verplaatsen door middel van de sleepgreep
  10. Communicatie. Zij aan zij met een buddy door het zwembad snorkelen, waarbij om de beurt een signaal aan elkaar gegeven wordt, de ander antwoordt met hetzelfde signaal om te laten zien dat hij het begrepen heeft, waarna het signaal wordt opgevolgd.